Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SOS DJEČIJA SELA

Zajednička posjeta gradonačelnice Sarajeva i načelnika sarajevskih općina SOS Dječijem selu Sarajevo

Gradonačelnica Grada Sarajeva i načelnici općina Novi Grad, Novo Sarajevo te predstavnici Općine Centar i ambasadorica Austrije u Bosni i Hercegovini posjetili su SOS Dječije selo Sarajevo. Tokom zajedničke posjete razgovarali su sa nacionalnom direktoricom SOS Dječijih sela u BiH Mirelom Gruenther-Đečević i direktorom Programa SOS Dječije selo Sarajevo Adnanom Alikadićem o novim projektima i saradnji sa SOS Dječijim selom Sarajevo.

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić najavila je nastavak podrške organizaciji i to finansiranjem godišnjih troškova jedne porodice. Osim toga, gradonačelnica je najavila da će nastaviti podržavati rad organizacije kroz buduće projekte, a sredstva su planirali usmjeriti i na podršku Kući za mlade Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, pomoćnici načelnika Općine Centar, kao i ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann koja godinama podržava rad organizacije kroz mnogobrojne projekte. Kroz razgovor sa predstavnicima SOS Dječijih sela u BiH načelnici su izrazili razumijevanje izazova sa kojima se organizacija susreće u svom radu te izrazili zahvalnost za rad i zalaganje kojim svi uposlenici SOS Dječijih sela doprinose jačanju lokalne zajednice i bh društva.

Kao organizacija koja skoro trideset godina pruža brigu djeci bez roditeljskog staranja u Bosni i Hercegovini, SOS Dječija sela u BiH uvijek su spremna svoju ekspertizu staviti na raspolaganje svim institucijama i partnerima što su prepoznali i u lokalnoj zajednici. Važnost porodičnog modela brige i podršku socijalno ugroženim porodicama kao i mladim osobama koju SOS Dječija sela decenijama pružaju, prepoznali su i načelnici gradskih općina koji su obećali pružiti podršku radu organizacije kroz buduće aktivnosti jer samo zajedno bh društvo možemo učiti boljim mjestom za buduće generacije.

Nakon zajedničkog sastanka, predstavnici lokalnih institucija i ambasadorica, zajedno sa nacionalnom direktoricom SOS Dječijih sela u BiH, zasadili su drvo ispred SOS Dječijeg sela Sarajevo kao simbol zajedničkog cilja- sigurnog i bezbrižnog odrastanja svakog djeteta.

U SOS Dječijem selu Sarajevo živi 16 porodica, a kroz Programa jačanja porodica organizacija podržava 53 porodice u Sarajevu. Uz dugogodišnju podršku Općine Novi Grad, a od 2021. godine i Općine Stari Grad u Centru za rani rast i razvoj pomažu djeci i roditeljima i na ranom detektovanju razvojnih odstupanja.