Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SOS DJEČIJA SELA

Prilika za mlade koji traže zaposlenje – YEEP projekat SOS Dječijih sela u BiH

Organizacija SOS Dječija sela u BiH, kroz drugi ciklus YEEP projekta, nastavlja osnaživati mlade iz alternativne brige i osobe koje su u socijalnoj potrebi, kako bi lakše pronašli zaposlenje i osigurali bolju budućnost. Projekat je namijenjen osobama starijim od 18 godina, a predstojeće YEEP Obuke životnih vještina i vještina zapošljivosti, realizirat će se u Sarajevu i Tuzli.

Sa svakom mladom osobom će se izraditi Individualni razvojni plan, koji može sadržavati i dodatne obuke, kurseve stranih jezika, za svaku mladu osobu pojedinačno, kao i dodatne stručne obuke – prekvalifikacija ili dokvalifikacija, ukoliko se procijeni da će doprinijeti zapošljivosti mlade osobe. Mladi će, pored treninga dobiti podršku kroz individualne i grupne coaching sesije.

Rok za prijavu je 26. februar, a sve mlade osobe iz Sarajeva mogu se prijaviti na email adrese [email protected] i [email protected], a za učešće u Tuzli na email  [email protected] i [email protected]. Više informacija o učešću možete pronaći na stranici JAVNI POZIV POSTER.cdr (sos-ds.ba)

U prvom ciklusu YEEP projekta više od 170 mladih osoba, polaznika obuka, pronašlo ja zaposlenje.

„YEEP projekat je jako značajan za mlade osobe, zato što krećemo od nekih temeljnih stvari koje su jako bitne, da mi kao mlade osobe, koje izlaze na tržište rada znamo, od pisanja CV-a do prvih razgovora za posao, kao i prilika gdje tražiti posao, kako, na koji način, da li se možda treba preusmjeriti ako nečim nismo zadovoljni, da budemo ono što jesmo, da ostvarimo svoje potencijale i budemo ono što zaista želimo biti“, kaže Ivana Pršlja, jedna od polaznica obuka.

SOS Dječija sela su u Bosni i Hercegovini implementirala projekat „YEEP – Jaki mladi, nova perspektiva“ kroz regionalni projekat Youth Empowerment Enabling Prospects (YEEP) u periodu od 2019. do 2022. godine te nastavljaju djelovati na području osnaživanja mladih koristeći iskustvo i posebno kreiranu, lokalno prilagođenu metodologiju razvoja životnih vještina i vještina zapošljivosti. YEEP projekat SOS Dječijih sela u BiH je podržan od strane BMZ-a, Ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke i Hermann Gmeiner Fonds Deutschland.