Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SOS DJEČIJA SELA

Kompanije Dr. Oekter već deset godina mijenja živote socijalno ugroženih porodica iz programa SOS Dječijih sela u BiH  

Kompanija Dr. Oetker već deset godina podržava socijalno ugrožene porodice uključene u Program jačanja porodica. Osnažujući djecu, roditelje, mlade osobe, kompanija Dr. Oetker zajedno sa SOS Dječijim selima u BiH nastoji osigurati bolje uslova života za porodica iz zajednice, kako bi sutra imali bolju budućnost.

Prva asocijacija na kompaniju Dr. Oetker za sve nas je vjerovatno – najukusniji recepti za slastice. Mi u SOS Dječijim selima prvo pomislimo na malo drugačiji tajni sastojak za najbolji recept – Pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija, kažu u organizaciji.

Jedna od onih kojoj su promijenili život i pomogli da na život gleda kao na nove prilike, ne propuštajući nijednu, jeste i Maja čija se porodica uključila u Program kada je ona bila u najosjetljivijim, tinejdžerskim godinama. Teške životne okolnosti dovele su je u Program, a želja i predan rad stručnog tima, pomogli su joj da ostane i napravi ne jedan, nego hiljade koraka ka uspjehu.

Kada pomislite na polaganje vozačkog ispita, vjerovatno vam je najveći strah predstavljalo prvi put sjesti na mjesto vozača ili sam čin polaganja ispita. No, za Maju je bilo nezamislivo uopšte komunicirati sa instruktorom, upoznati novu osobu, s obzirom na to da je zbog svih porodičnih problema i teške situacije osjećala konstantan strah od ljudi, nepoznatih situacija i novog okruženja. Svako njeno pitanje, bilo je podstaknuto strahom, a svaki prijedlog za nju je bio jednak problemu. Zapravo, svaki izlazak iz kuće, bio je novi izazov, praćen napadima anksioznosti i straha. Često zaboravimo da naše uobičajene svakodnevne aktivnosti, na koje ni ne obraćamo pažnju, za neke predstavljaju svakodnevne životne, unutarnje borbe. A borila se Maja sa itekako, i to otkad je bila samo dijete.

Kako to i biva sa svakim početkom – najteži je bio prvi dolazak u prostorije SOS Dječijih sela, prvi sastanak sa stručnim timom Programa jačanja porodica. Psihoterapija, jačanja samopouzdanja, instrukcije iz matematike i engleskog jezika imale su za cilj pobijediti Majine strahove. U međuvremenu, napunila je 18 godina, a SOS Dječija sela u BiH osigurala su joj polaganje vozačkog ispita. I nije bilo jednostavno, od prvog kontakta sa nepoznatim, novim izazovom. Ipak, nakon intenzivnog rada sa Majom, uspjela je savladati strah. Odlučila je sama kontaktirati instruktora vožnje. I znate šta? Vozački ispit je položila iz prvog puta!

Nakon dvije godine predanog rada tima iz Programa jačanja porodica, Maja je prvo osnažila vjeru u sebe, a onda i u druge ljude i nove prilike. Iako je znala da ništa ne duguje organizaciji, osjećala je odgovornost, koja ju je tjerala da svaki dan ostvari nove male pobjede. Danas je uspješna mlada osoba, koja ima stalno zaposlenje. Samostalna, ne više tako tiha. Još uvijek ima pitanja, ali iz želje da nauči nešto novo, a ne iz straha, kao nekada.

Ponekad je potrebno samo dati šansu, a strahove zamijeniti podrškom koja čvrsto stoji na razumijevanju i strpljenju. I promijeniti nečiji život, budućnost. Upravo tu šansu za boljim sutra, kada nečije juče i danas nose svu gorčinu života, već deset godina kompanija Dr. Oetker pruža porodicama koji su u potrebi. I nema boljeg tajnog sastojka za recept od dobrote koja može promijeniti nečiji život.

Više informacija o radu SOS Dječijih sela u BiH i kako pomoći možete saznati na stranici www.sos-ds.ba.