Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SOS DJEČIJA SELA

Biti tu za njih. Neprocjenjivo.

Šta znači imati porodicu? Jesu li to mama, tata, brat, sestra? Ili ipak spoznaja da je neko tu za tebe. Do 14. godine svog života, Alen nije uvijek imao nekoga na koga se može osloniti, a bio je dijete. Zar svako dijete ne treba imati oslonac, sigurne ruke u koje se može vratiti? Sigurno da treba, ali sudbina nekada nije blagonaklona, pa umjesto oslonca, nekoj djeci pruži gorčinu života, koju ni odrasli ljudi ne bi mogli lako podnijeti.

Alen je uvijek bio požrtvovan brat i brinuo se o svojim mlađim sestrama i bratu. I kao da je već odrastao čovjek, a ne tinejdžer u najosjetljivijem periodu života, o njemu se niko nije posebno brinuo, sve dok nije došao u SOS Dječije selo Gračanica.

A onda se sve promijenilo. Osim Alenove dobrote, empatije i spremnosti da pomogne drugima, posebno bratu i sestrama. Vrlo brzo i ostalim članovima cijele porodice SOS mame Rabije koja mu je, od prvog dana kada je kročio u SOS Dječije selo, bila neizmjerna podrška, a Alen je upravo to trebao – nekoga ko će konačno brinuti o njemu.

Najveći zadatak mama Rabija je imala u uvjeravanju Alena da su njegove dvije sestre i brat sada sigurni i da ima pravo napokon brinuti i o sebi i voljeti sebe podjednako kao i druge. I u tome je uspjela. Alen je nakon tri prekrasne godine života u porodici SOS mame Rabije, prešao u Kuću za mlade u Tuzli, gdje je bio primjer drugim mladim ljudima. Postao je aktivan član Pozorišta mladih, Budi muško kluba, Crvenog križa, a rijetko koja posjeta Gračanici će proći bez druženja sa djecom sa poteškoćama u razvoju u udruženju Futura.

Danas je Alen student socijalnog rada. Kao i uvijek, odlučio je ostati dosljedan svojoj misiji pomaganja drugima, posebno onim najranjivijima, kakav je i on nekada bio. Kao što je SOS mama Rabija bila tu za njega, kada mu se činilo da niko nije, tako je i on sada odlučio biti tu za nju, i za cijelu porodicu. A porodica je mnogo više od njegovih bioloških sestara i brata. Porodica su sva djeca koja su odrastala u porodici SOS mame Rabije zajedno s Alenom, i svi oni koji danas odrastaju, a kojima je baš on uzor. Svi oni za koje je Alen tu. Kad god zatreba.

Biti tu za nekoga, kada mu je najpotrebnije, može promijeniti nečiji svijet, baš kao što je SOS mama Rabija promijenila Alenov svijet. Danas je Alen taj oslonac Rabiji i svakom djetetu koje odrasta u njenoj porodici u SOS Dječijem selu.

Usmjereni na podršku najranijivjim kategorijama društva, kojima svakodnevno treba neko ko će biti tu za njih, kompanija Mastercard pokrenula je kampanju podrške za online donacije putem web platforme https://sos-ds.ba/doniraj/. Tokom kampanje  „Biti tu za njih. Neprocjenjivo“, Mastercard će uplatiti isti iznos za svaku prvu donaciju korisnika do 29.02.2024. godine, kako bi dodatno motivisali svoje korisnike da kroz praktičan, siguran i dugoročan vid doniranja podrže misiju SOS Dječijih sela u BiH.

Šta znači imati porodicu? Jesu li to mama, tata, brat, sestra? Imati porodicu znači da smo tu jedni za druge. A i vi možete biti tu za djecu bez roditeljskog staranja i donirati iznos koji sami izaberete, a Mastercard će donirati iznos vaše prve donacije. Učinite danas jedno dobro djelo i promijenite dječiji život na bolje – neprocjenjivo je.