Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SOS DJEČIJA SELA

Zabavnim i edukativnim aktivnostima za djecu SOS Dječije sela u BiH i Općina Novi Grad obilježile Dan porodice

(Sarajevo, 25.05.2024.) Organizacija SOS Dječija sela u BiH, uz finansijsku podršku Općine Novi Grad, organizovala je druženje za djecu i porodice u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko”, povodom obilježavanja Dana porodice.

Projekat “Porodični dan: Zajedno za obrazovanje, prava, zdravlje i zabavu” imao je za cilj promovisanje važnosti porodice, ali i informisanje i uključivanje građana u teme obrazovanja, prava, zdravih stilova života, sport i rekreaciju, kao i jednakim pravima za sve članove lokalne zajednice.

„Pored finansijske podrške radu Centra za rani rast i razvoj i pomoći jednoj porodici iz SOS Dječijeg sela, ovo je sada treći projekat za koji ove godine izdvajamo finansijska sredstva, a radi se o obilježavanju Dana porodice. Općina Novi Grad je osim finansijskih sredstava koja su izdvojena, također ustupila na korištenje i Centar „Safet Zajko“ jer smatramo da ovaj projekat zaslužuje pažnju. Mi uvijek podržavamo ovakve i slične aktivnosti, posebno jer se radi o organizaciji koja brine o osobama kojima je pomoć zaista potrebna. Sretni smo da SOS Dječija sela imaju sjedište u Općini Novi Grad jer mi u saradnji sa njima realizujemo i druge aktivnosti koje nisu uvijek izražene kroz finansijsku podršku i nastavit ćemo našu saradnju i druženja i u budućnosti“, rekao je pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić.

Projekat je namijenjen porodicama iz SOS Dječijih sela u BiH, odnosno djeci i mladima koji odrastaju u alternativnoj brizi, porodicama u socijalnoj porebi te hraniteljskim porodicama, ali i svim porodicama, djeci i mladima iz lokalne zajednice, koji su uživali u subotnjem druženju u centru „Safet Zajko“, uz mnoštvo kreativnih i edukativnih radionica namijenjenih djeci mlađeg uzrasta, društvenih igara sa elementima sporta i rekreacije, radionica o zdravoj ishrani, ali i predstavljanju usluga javnih servisa lokalne zajednice (Policija, Gorska služba spašavanja, Crveni krst/križ, i drugi) koji su praktičnim primjerima pokazali kako doprinose lokalnoj zajednici i njenom stanovništvu.

„SOS Dječija sela u BiH nastoje pružiti sretno odrastanje djeci bez roditeljskog staranja, ali i svakom djetetu iz zajednice. Cilj nam je osnažiti porodice iz zajednice, pomoći im da ostanu na okupu te ojačati cijelo društvo, i s ponosom možemo reći da to uspješno činimo već tri decenije. Na tom putu, važna nam je kontinuirana podrška naših partnera, a Općina Novi Grad se iznova pokazala kao pouzdan prijatelj koji prepoznaje važnost porodice kao stub svakog društva. Osmijesi na licima djece i roditelja koji su danas uživali u aktivnostima namijenjenim upravo njima, pokazatelj su da smo na pravom putu i to je naša najveća motivacija u ostvarivanju naše zajedničke misije“, rekao je nacionalni direktor SOS Dječijih sela u BiH Malik Garibija.

Osim podrške obilježavanju Dana porodice, Općina Novi Grad ove godine sufinansirala je rad Centra za rani rast i razvoj u iznosu od 45 000,00 KM, čime će biti omogućen nastavak pružanja besplatne stručne pomoći djeci i roditeljima iz zajednice.