Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SOS DJEČIJA SELA

Projekat „Mirno more – Flota mira“ – sedmica nezaboravnih uspomena i prijateljstava za cijeli život

„Nezaboravno iskustvo, voljeli bismo da i druga djeca učestvuju. Rečenica koju ću zauvijek pamtiti sa ovog jedrenja jeste: Svako jutro podići svoja jedra i zaploviti hrabro ka novim avanturama. I znati da uvijek postoji pravi vjetar koji će pokrenuti ta jedra.“ Ovako „Mirno more – Flotu mira“ opisuje trinaestogodišnja učesnica projekta iz SOS Dječijeg sela u BiH.

I to bi vjerovatno bilo dovoljno da opišemo jedan od naljepših projekata povezivanja djece.

Projekat „Mirno more – Flota mira“ okupio je djecu i mlade iz cijele Evrope koji su zajedno sa volonterima i starateljima jedrili hrvatskom obalom. Djeca i mladi imali su priliku kroz druženja i edukatvne i zabavne aktivnosti upoznati se sa novim kulturama, sa posebnim fokusom na inkluziju svih kategorija društva. Vezivanje mornarskog čvora, podizadnje sidra i upravljanja brodovima i jedrilicama samo su neke od aktivnosti koje su djeca i mladi iskusili prvi put na jedrenju. Za mnoge vrhunac jedriličarske sedmice bila je plovidba u formaciji, tokom koje je oko 100 jedrilica zajedno jedrilo u znaku mira.

„Misija Flote mira-Mirno more u promociji razumijevanja i mira kroz obrazovanje za mene je vrlo važna. Impresioniran sam snagom flote koja gradi mostove između mladih i pruža im transformacijsko iskustvo kako bi zajedno gradili mirniji svijet i drago mi je da Kaštela i Marina Kaštela mogu doprinjeti ovom hvale vrijednom projektu“, istaknuo je Joško Berket, domaćin Flote mira – Mirno more u Hrvatrskoj.

Ovaj projekat regionalnog povezivanja djece važan je za djecu i mlade bez roditeljskog staranja kako bi se osjećali jednako vrijednim članovima društva u kojem imaju priliku kroz jednake šanse graditi svoje samopouzdanje i jačati svoje potencijale. A ako je suditi prema utiscima djece iz SOS Dječijih sela, u tome smo i uspjeli. Stoga se od srca zahvaljujemo organizatorima projekta što su pravi „vjetar u leđa“ jedrima koja pokreću dječiji put ka boljoj budućnosti.

I dok djeca prepričavaju nezaboravne uspomene sa regionalnog druženja, organizatori već planiraju naredni projekat „Mirno more – Flota mira“ koji će sljedeće godine obilježiti 30. rođendan, a mi se iskreno radujemo novom druženju.