Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SOS DJEČIJA SELA

Program jačanja porodica SOS Dječijih sela u BiH – Zajednički uspjeh

Mnogo je razloga zbog kojih djeca ostaju bez roditeljske brige. Siromaštvo, bolest jednog ili oba roditelja, neadekvatna roditeljska briga… Ipak, najbolje mjesto za odrastanje, ukoliko je to moguće i u najboljem interesu djeteta, jeste u njihovoj biološkoj porodici. SOS Dječija sela u BiH kroz Programe jačanja porodica pomažu socijalno ugroženim porodicama da ostanu na okupu, pružajući direktnu podršku djeci, roditeljima i cijeloj porodici.

Naš rad podrazumijeva aktivnost direktnog rada sa porodicama i zajednicama, istraživanja razloga razdvajanja porodice, sve do razvijanja i distribucije materijala namijenjenih za obuke na teme roditeljstva i mentalnog zdravlja. Osim što jačamo kapacitete profesionalaca, blisko sarađujemo sa centrima za socijalni rad te drugim relevantnim lokalnim, odnosno entitetskim i državnim institucijama kako bismo osnažili lokalne zajednice u kojima djelujemo, ali i cijelo bh društvo.

Edita Pajić i Irma Gorančić-Šunje pomažu porodicama iz Mostara i okolinih mjesta da ostanu na okupu te svojim svakodnevnim dugogodišnjim zalaganjem i radom osnažuju porodice kako bi sutra bile stabilne i samostalno funkcionisale.

 

Edita i Irma posvećene su misiji SOS Dječijih sela da nijedno dijete ne odrasta samo te zajedno sa ostalim kolegama širom Bosne i Hercegovine pomažu porodicama u potrebi. Osim u Mostaru, uposlenici organizacije svakodnevno pomažu porodicama i u drugim gradovima u kojima se implementira Program jačanja porodica – Sarajevo, Gračanica, Srebrenica, Bratunac, Doboj-Istok, Goražde i Lukavac.

Svaki uspjeh porodica koje smo osnažili i koje danas samostalno funkcionišu naša su zajednička pobjeda.