Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SOS DJEČIJA SELA

Pridružite nam se u obilježavanju Međunarodnog dana porodice

Organizacija SOS Dječija sela u BiH, uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo, u subotu, 25. maja 2024. godine, od 11:00 do 14:00 sati obilježava Međunarodni dan porodice, u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko”.

Svi roditelji, mališani i mladi pozvani su da se pridruže kako bismo zajednički obilježili Dan porodice, te u uz zabavne i edukativne aktivnosti proveli subotnje podne.

Projekat “Porodični dan: Zajedno za obrazovanje, prava, zdravlje i zabavu” ima za cilj promovisanje važnosti porodice, ali i informisanje i uključivanje građana u teme obrazovanja, prava, zdravih stilova života, sport i rekreaciju, kao i jednakim pravima za sve članove lokalne zajednice.

Projekat je namijenjen porodicama iz SOS Dječijih sela, odnosno djeci i mladima koji odrastaju u alternativnoj brizi, porodicama u socijalnoj porebi te hraniteljskim porodicama, ali i svim porodicama, djeci i mladima iz lokalne zajednice.

Četiri glavne aktivnosti koje će biti realizovane i usmjerene prema uzrastu i interesovanjima djece i porodica su:
• organizacija kreativnih i edukativnih radionica koje su namijenjene djeci mlađeg uzrasta;
• društvene igre sa elementima sporta i rekreacije, koje će uključivati i obrađivanje teme povezane s rodnim ulogama i ravnopravnosti spolova. Kroz ove igre želimo osvijestiti mlade i druge uzraste i porodice o važnosti jednakih prava i mogućnosti za sve bez obzira na spol;
• “Zanzibar” – ima za cilj promovisanje zdravih stilova života. Kroz organizaciju ove aktivnosti prisutni (djeca, mladi, roditelji, posjetioci) će imati priliku vidjeti kako se osvježiti na prirodan način i kako u svakodnevnici razvijati naviku za pravilnu ishranu. Ovdje želimo naglasiti važnost porodice u promovisanju zdravih navika i zajedničkoj podršci lokalne zajednice za postizanje ciljeva;
• predstavljanje usluga javnih servisa lokalne zajednice (Policija, Vatrogasci, Gorska služba spašavanja, Crveni krst/križ…) će pokazati praktičnim primjerom kako doprinose lokalnoj zajednici i njenom stanovništvu.

Dođite da se zabavimo, družimo i naučimo nešto novo!