Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SOS DJEČIJA SELA

Posjeta predstavnika Ministarstva za socijalna pitanja Republike Austrije SOS Dječijim selima u BiH

(01.07.2024.godina) SOS Dječija sela u BiH ugostila su danas delegaciju iz Ministarstva za socijalna pitanja, zdravstvo, brigu i zaštitu potrošača Republike Austrije u SOS Dječijem selu u Sarajevu s ciljem razmjene informacija o radu SOS Dječijih sela u BiH, ali i dugogodišnjem partnerstvu i prijateljstvu sa Vladom Republike Austrije, Ministarstvom i SOS Dječijim selima u Republici Austriji.

Delegaciju iz Republike Austrije je predvodila Edeltraud Glettler, voditeljica Sekcije za europska, međunarodna i temeljna sociopolitička pitanja, koja je došla u posjetu ispred ministra Johannes Rauch-a. Sastanku su prisustvovali i Mila Pohl, voditeljica kabineta Ministra, Manuel Aigner, ataše za socijalna pitanja i Morgijana Karić-Nezirović, saradnica atašea za socijalna pitanja. Doček u SOS Dječijem selu u Sarajevu je upriličio nacionalni direktor SOS Dječijih sela u BiH, Malik Garibija, sa programskom direktoricom za razvoj, Berimom Hačam, direktorom Programa Sarajevo, Adnanom Alikadić i savjetnicom za zagovaranje, Melikom Šahinović.

Republika Austrija punih 30 godina podržava rad SOS Dječijih sela u BiH, a ovaj sastanak je imao za cilj razmjenu informacija o porodičnom obliku brige, programima i projektima koji se provode u Bosni i Hercegovini, kao i strateškim ciljevima SOS Dječjih sela u BiH, uključujući i program jačanja porodica u riziku. Posebna pažnja u razgovoru posvećena je temi zaštite sigurnosti djece i razvoju mehanizma za zaštitu sigurnosti djece u brizi. Također, razgovaralo se i o budućem razvoju servisa za podršku hraniteljskim porodicama i generalno neophodnim iskoracima u zakonodavnom okviru Bosne i Hercegovine u cilju deinstitucionalizacije sistema brige o djeci bez roditeljskog staranja i djece sa teškoćama.

„Republika Austrija velikodušno godinama podržava rad SOS Dječijih sela u BiH, a u ovoj državi se nalazi i sjedište SOS Kinderdorf International, a današnja posjeta delegacije Ministarstva za socijalna pitanja, zdravstvo, brigu i zaštitu potrošača Republike Austrije je bila i posebna prilika za razgovor o svim zajedničkim uspjesima koje godinama nižemo kroz naše partnerstvo. Ponosni smo što imamo partnere i prijatelje poput Vlade Republike Austrije, koji razumiju i podržavaju naš rad kroz različite programe i projekte koje provodimo u BiH i koji decenijama značajno doprinose našem snažnijem djelovanju u najboljem interesu djece bez roditeljskog staranja i djece u riziku od razdvajanja od porodica porijekla. Zahvaljujem se cijelom timu Ministarstva na ukazanom povjerenju i podršci bez koje SOS Dječija sela u BiH ne bi mogla postizati ovakve rezultate koje danas imamo“, izjavio je nacionalni direktor, Malik Garibija.

Nakon sastanka upriličen je obilazak sela, predstavljanje programa i servisa u selu, kao i posjeta jednoj porodici.