Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SOS DJEČIJA SELA

Općina Stari Grad uručila stanove za mlade koji odrastaju u SOS Dječijim selima u BiH

Na 34. sjednici Općinskog vijeća zgrada u ulici Čadordžina u mjesnoj zajednici Logavina dodijeljena je SOS Dječijim selima u BiH na prijedlog Općinskog načelnika Irfana Čengića. Stanovi u ovom objektu će postati dom za studente koji se pripremaju za samostalan život.

Načelnik Čengić potpisao Ugovor o davanju na korištenje kompletnog objekta humanitarnoj organizaciji SOS-Kinderdorf International uz primjenu principa socijalnog stanovanja u zakup bez plaćanja zakupnine sa programskim direktorom SOS Dječijeg sela Sarajevo, Adnanom Alikadićem.

“Briga o djeci i mladima bez roditeljskog staranja je veoma važna za Općinu Stari Grad Sarajevo. Sretan sam što je Općinsko vijeće podržalo moj prijedlog da na ovaj način sistemski upravljamo zgradom koju je zajednici poklonio dobrotvor i privrednik Hajriz Brčvak”, istakao je načelnik Čengić.

Ovaj objekat je direktor i osnivač Fondacije Hemiias, Brčvak, donirao Općini Stari Grad Sarajevo u decembru prošle godine. Gradnja je započela u aprilu 2022. godine, a sastoji se od suterena, prizemlja, sprata i potkrovlja, s ukupno sedam dvosobnih stanova.

“Zadovoljstvo je unapređivati saradnju sa Općinom Stari Grad, za to posebna zahvalnost načelniku Čengiću. Ova podrška će nam pomoći da podignemo kvalitetu brige za mlade koji su u intenzivnoj pripremi za samostalan život. Ovaj objekat će koristiti naši studenti te mladi koji su u pripremi ili već u programu polusamostalnog života. Ideja je da mladima ponudimo uslove za postepeno osamostaljivanje po programu kakav se provodi u zemljama zapadne Europe. Sličan sistem smo vidjeli na prošlogodišnjoj studijskoj posjeti Austriji i tokom ove godine ćemo ga implementirati uz podršku načelnika i općine Stari Grad”, istakao je programski direktor Alikadić.