Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SOS DJEČIJA SELA

Naše priče: Amra, mi te slušamo i vjerujemo u tebe!

Kažu da je sreća veća kada je dijeliš sa drugima. A tuga? Ona je najveća kada je nemaš s kime podijeliti. Kada ćutiš, i pričaš samo sebi i u sebi, ona postaje sve teža. Amra je živjela u zajednici sa suprugom i maloljetnom kćerkom. I život joj nije bio naklonjen- svakodnevno psihičko zlostavljanje od onog kojeg je izabrala da joj bude životna podrška, Amru je dovelo u stanje teške depresije. I nikoga nije imala da joj pomogne, bar joj se tako činilo tada. Ljude često nemogućnost da vide izlaz iz situacije dovede u stanje bespomoćnosti u kojoj ne mogu brinuti ni o sebi, ni o svojim najmilijima. A njeno dijete je trebalo jaku majku, jer od majke se očekuje da bude jaka i onda kada sva tuga i nepravda padne na njena leđa.

Po preporuci prijateljice, Amra se prije tri godine uključila u Program jačanja porodica. Intenzivni razgovori sa psihologom pomogli su joj da povrati samopoštovanje i polako razvije izgubljeno samopouzdanje. Amra je konačno našla nekoga ko će je slušati, s kim može podijeliti tugu i skinuti teret koji je godinama nosila. I baš kroz slušanje, saznali smo da voli pletenje i da je itekako vješta u tome. Organizacija SOS Dječija sela obezbijedila je pletivo za rad što joj je na početku koristilo kao terapija, a potom i mogućnost da zaradi novac za sebe i svoju djevojčicu. Već tri godine Amri pružamo kontinuiranu stručnu podršku, a koliko smo zajedno osnažili ovu hrabru ženu pokazuje i činjenica da je prošle godine pronašla i posao- sama! Kada imaš nekoga ko te sluša i vjeruje u tebe, pruža ti potrebnu stručnu podršku – onda vjeruješ da možeš baš sve.

„Nisam vjerovala da ću se ikada moći prijavljivati za posao, a posebno da ću biti primljena. Počela sam da radim. Sama sam našla posao. Vjerujem u sebe, vjerujem da sam jaka i da zaslužujem najbolje i želim svojoj kćerci biti primjer koliko majka, žena, može jaka biti“.

Mnogo je majki kao što je Amra, koje su same, i potrebna im je pomoć stručnjaka, koji će im vratiti vjeru u sebe, da budu jake. Prije svega jake za sebe, a onda i za svoju djecu. Samo uz vašu podršku, SOS Dječija sela mogu pomoći roditeljima koji se ne mogu sami izboriti sa nedaćama i problemima, da budu snažni i sutra pruže svojoj djeci djetinjstvo i život koji, nažalost, oni sami nisu imali. Zato nam je potrebna vaša pomoć. Budite zajedno sa nama dio promjene mnogih života porodica koje nas istinski trebaju.