Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SOS DJEČIJA SELA

ČASOVI MUZIKE I PJEVANJA ZA DJECU IZ SOS PORODICA

Svjetska omladinska orkestralna Fondacija, u partnerstvu sa SOS Dječijim selima BiH, pokrenula je projekat WYO4CHILDREN u Bosni i Hercegovini kroz koji će djeca tokom godine  dana biti uključeni u aktivnosti  časova pjevanja. Projekat se realizuje uz podršku Fondacije za kulturu i umjetnost – instrumentalnog tijela Fondacije Terzo Pilastro – Internazionale.

“Umjetnost igra vodeću ulogu u kulturnom i duhovnom rastu osobe i razvoju kolektivne svijesti zahvaljujući kojoj nestaju sve razlike, a nastaje konstruktivni dijalog među ljudima. Čak i više u ovom trenutku trajne globalne krize, projekat WYO4CHILDREN Svjetskog omladinskog orkestra u potpunosti odražava duh koji animira rad Fondacije Terzo Pilastro – Internacionalne i Fondacije za kulturu i umjetnost. Prije svega da trenira mlade talente koji favorizuju razvoj njihove kreativnosti, a istovremeno omogućava umjetnicima da se bave muzikom u periodu u kojem je koncertna aktivnost obustavljena. Poruka univerzalne harmonije koju prenosi Svjetski omladinski orkestar danas je obogaćena još jednom porukom: muzika je melem za dušu i simbol ponovnog pokretanja života nakon COVID-19 “. kaže prof. dr Emmanuele FM Emanuele, predsjednik Fondacije Terzo Pilastro

Djeca do 14 godina zajedno sa mentorom Latifom Moćevićem tokom godine će kontinuirano kroz 160 sati pohađati časove pjevanja i hora.

„Vjerujemo da je obrazovanje ključno za osnaživanje djece i mladih kao i cijele zajednice. SOS Dječija sela u Bosni i Hercegovini uvijek ističu važnost obrazovanja za budućnost djece i njihov individualni razvoj. Prošla godina nije bila laka za djecu, jer su učenje na daljinu i socijalna izolacija donijeli mnoge izazove. Projekt Fondacije svjetskog omladinskog orkestra zaista je prekrasna prilika za mlade ljude da uče i ponovo uspostavljaju veze s vršnjacima kroz muziku i umjetnost. Zahvalni smo na ovoj prilici i radujemo se saradnji u budućnosti sa našim novim prijateljima iz WYOF-a “, kazao Adnan Alikadić, programski direktor SOS Dječijeg sela Sarajevo.

„Svjetski omladinski orkestar radi na širenju poruke mira i razumijevanja među ljudima, ali ove godine naše opredjeljenje poprima još dublje značenje. Umjetnost, ključna hrana za ljudsku dušu, zapravo je snažno sredstvo za suočavanje sa trenutnom situacijom. “, rekao je Maestro Damiano Giuranna, osnivač i muzički direktor WYO-a.

Dva puta godišnje Orkestar uključuje oko 100 talentovanih mladih muzičara sa glavnih univerziteta, konzervatorija i akademija, koji predstavljaju pet kontinenata. Ove godine odlučili su pomoći dječacima i djevojčicama iz SOS Dječijih sela BiH. Više informacija o Fondaciji možete pronaći na stranici http://www.worldyouthorchestra.it/ i https://www.fondazioneterzopilastrointernazionale.it/en/