Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SOS DJEČIJA SELA

Zašto je važno da djeca sanjaju i maštaju?

Piše: Aida Kamberović,
Koordinatorica Centra za rani rast i razvoj

Aida Kamberović

Vaše dijete nije samo dijete. Djeca nisu samo mala, slatka, nama najvažnija stvorenja koja koračaju uz nas i ništa ne razumiju, oni imaju različite emocije i određene potrebe koje trebaju biti zadovoljene. U prvim godinama života vi ste djetetu najvažniji. O vama ovisi u kojoj mjeri će djetetove potrebe biti zadovoljene i o tome kako će doživljavati svijet u budućnosti Djeca od najranijih dana stvaraju dojam o svijetu oko sebe, razvijaju svoj stav i mišljenje.

Mašta je ono što dijete u stvarnom svijetu ne proživljava, to su događaji vezani samo za njegov svijet. Ona će dijete nositi u nepoznate zemlje, upoznavati ga sa imaginarnim prijateljima, tjerati ga da nacrta najstrašnija čudovišta i ispriča nevjerojatne priče. Dječija mašta je nevjerovatna i beskonačna, a u kasnijoj se dobi pretvara u mnoštvo pozitivnih vještina.

Proces maštanja je pod snažnim uticajem želja. Psiholozi tvrde da djeca počinju razvijati maštu čim postanu svjesna svijeta oko sebe. Kako dijete raste i kako se razvija, a granica između mašte i stvarnosti postaje sve jasnija.

Do predškolskog uzrasta djeca nisu u stanju uvijek razlikovati stvarnost od izmišljenog svijeta. Mašta im je tada najintenzivnija i najviše je treba poticati.

Pričajte s djetetom stalno, bez obzira na njegovu dob. Pričanje i opisivanje situacija, ljudi i stvari kod djece u ovoj dobi igra vrlo značajnu ulogu prilikom razvoja mnogih procesa, pa tako i mašte.

Igrajte se sa svojim djetetom, jer ste upravo vi njihova najdraža igračka u toj dobi koja usmjerava djetetove razvojne procese. Čitajte djetetu priče, pjevajte pjesmice ili barem gledajte slike, dijete će na taj način usvajati nova vesela i razigrana znanja. Slušanje priča i riječi rezultirati će bržim i kvalitetnijim razvojem govora. Kuhajte s djetetom, slažite kockice, bojajte vodenim bojama, plastelinom. Dozvolite djetetu da se uprlja. Možda vam dom neće biti najčistiji, ali imati ćete sretno i zahvalno dijete, jer maštanje potiče razvoj inteligencije i sposobnosti snalaženja u različitim situacijama, bolju koncentraciju.Maštanje je vrlo slikovito i time je pogodno za razvijanje dječijeg rječnika, a rana sposobnost maštanja može izazavati kreativnost koja traje cijeli život.

„Mašta je mnogo važnija od znanja. Znanje je ograničeno. Mašta okružuje svijet“, Albert  Einstein.