Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Projekti uz podršku donatora

YEEP – Osnaživanje mladih

SOS Dječija sela Bosne i Hercegovine od 2016. godine uspješno doprinose podršci u zapošljavanju mladih osoba koji su u socijalnoj potrebi. Ove aktivnosti su usko povezane sa misijom naše Organizacije “Ni jedno dijete ne treba odrastati samo”.

Mladi koji odrastaju u alternativnoj brizi i mladi sa složenim socio-ekonomskim problemima, često nemaju odgovarajuće mogućnosti i pristup tržištu rada uslijed nedostatka vještina i kvalifikacija te su često dugo nezaposleni i isključeni iz društva-stigmatizirani, niskog samopoštovanja, niskih društvenih kompetencija i  nerazvijene mreže podrške. Istovremeno, profesionalci iz lokalnih vlasti i organizacija trebaju dodatne vještine i metode kako bi uspješno podržali ove mlade u njihovoj integraciji na tržište rada.

Projekat Youth Empowerment Enabling Prospects (YEEP) je finansijski podržan od strane BMZ-a Federalnog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke i Hermann Gmeiner Fonds Deutschland.

Cilj projekta je ssnaživanje 1600 mladih u riziku u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji koji će imati mogućnost za zapošljavanje i aktivno učešće na tržištu rada.

CIljna grupa 1600 mladih osoba

uzrasta od 16 do 35 godina u Bosni I Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji I Srbiji, koji su  socijalno isključeni, sa niskim prihodima i nemaju mogućnost za osamostaljivanje da unaprijede svoj ekonomski status.

230 predstavnika

ministarstava rada i socijalne politike, biznisa I civilnog društva, pružaoca socijalnih usluga, opština, agencija za zapošljavanje…

Indirektna cilja grupa

3500 mladih

koji su u socijalnom riziku bit će obuhvaćeni aktivnostima preko partnera koji će biti ojačani ovim projektom. 

Preko projekta OSNAŽIVANJE MLADIH DAJE NOVE MOGUĆNOSTI želimo da postignemo:

– 1600 mladih uspježno su učestvovali u obuci Životnih vještina i vještina zapošljavanja
– 150 mladih su uspješno završili specijalizirane obuke /stručne prekvalifikacije i dokvalifikacije/
– 500 mladih su uspješno završili praktične obuke i profesionalno informiranje kod poslodavca

Jaki mladi, nova perspektiva

Info-letak za prijavu