Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SOS DJEČIJA SELA

Kako slikovnice utiču na razvoj djeteta

Slikovnica je knjiga namijenjena djetetu kroz koju dijete uči o svijetu, koja ga odgaja i pomaže mu savladati poteškoće s kojima se susreće. Slikovnica djetetu pruža osnovne spoznaje o svijetu koji ga okružuje i omogućava razvoj mišljenja i podupire razvoj njegovog govora.

Mnogi autori definiraju slikovnicu kao prvu knjigu djeteta koja ima zabavnu, informacijsko-odgojnu, iskustvenu, estetsku i govorno-jezičnu funkciju koja ima važnu ulogu na kognitivni, emotivni i socijalni razvoj djeteta od najranije dobi.

Čitajući djetetu od najranije dobi, čak i onda kada dijete ne razumije šta mu se čita, s djetetom izgrađujemo poseban osjećaj bliskosti i povezanosti. Bebe koje su premale da bi razumjele priču može umiriti glas roditelja koji mu čita. Za roditelja i bebu to su trenuci posebne bliskosti, ugode i opuštanja. Nikad nije prerano početi čitati djetetu. Što se ranije počne to je dobrobit za dijete veća. Brojna istraživanja pokazala su da se djeca kojoj se čita od najranije dobi brže razvijaju, zainteresiranija su za okolinu, brže uče i bolje se snalaze u komunikaciji s drugima.

Djeci bi trebalo čitati naglas od rođenja kako bi ona mogla povezati čitanje i knjige s ugodnim osjećajima, čuti zvukove, rime i riječi, kako bi mogla koristiti svoja čula sluha, vida i opipa te stvarati zvukove i počela razumijevati da slike prikazuju određene predmete iz njihove okoline.

Slikovnica je , na našu sreću, još uvijek sastavni djetinjstva putem koje dijete uz pomoć roditelja upoznaje svijet oko sebe i na prirodan način uči. A koliko je važna slikovnica za djecu najbolje zna naša Vida Sreta Žuljević, poznatija kao Baka Pričalica, koja nerijetko obilazi vrtiće i mališanima priča priče, a i sama je napisala više djela za djecu. Od prodaje prvih sto primjeraka knjige “Malo drvo velikoga srca” Baka Pričalica donirala je 1.500 KM SOS Dječijim selima u BiH. A nakon promocije knjige “Djedove stare patike” odlučila se za isti humani gest. 

Donirat će isto toliko od prodaje i ove knjige za djecu i mlade bez roditeljskog staranja.

Baka Pričalica ručno je isplela zimske pape za djecu i razne lutkice koje je donirala djeci iz porodica uključenih u Program jačanja porodica. A ono čemu smo se posebno obradovali je još jedna pričaonica u našim prostorijama u Mostaru za djecu iz socijalno ugroženih porodica uključenih u Program i djecu iz lokalne škole VI OŠ. Kako su samo djeca uživala! A Baka Pričalica odvela je sve u svijet slikovnica, lutkarstva i mašte! Sretni smo i zahvalni za podršku divne gospođe Vide koja svojom toplinom usrećuje djecu i mlade, ali i sve koji odluče pročitati njena djela!

 

Baka Pricalica u Mostaru

Slikovnica su najbolja alternativa ekranima. U vremenu kada je ekranizacija, kao i njene posljedice, toliko izražena – pozivamo Vas da slikovnice budu Vaš alat u borbi protiv mobitela, tableta, jer slikovnicom zadovoljava sve ono što mu je bitno za njegov rast i razvoj.

Ne zaboravite večeras s djetetom pročitati ili prelistati barem jednu slikovnicu koje će ga odvesti u san. I upamtite: djeca koja čitaju i slušaju najbolje priče postaju veliki ljudi koji misle.