Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SOS DJEČIJA SELA

Prijateljstvo je da traje, baš kao i dječiji osmijeh

Zbog pravih prijatelja osmijeh i smijeh najduže traju, i uz njih naučiš da vjeruješ – u sebe, i u ljude. Bez sumnje, mame su uzrok najvećeg broja naših osmijeha tokom cijelog života, iako toga možda nismo ni svjesni. I baš one su korijen iz kojeg raste drvo svih budućih prijateljstava, bez kojih ne možemo zamisliti najljepše životne trenutke.

Spoznaja da neko ko bi trebao da te voli i pazi najviše na svijetu nije neko na koga možeš da se osloniš, natjera te da prestaneš vjerovati u ljude. Kada dođu u SOS Dječija sela, djeca uče da vjeruju. Neki uspiju, neki se i danas trude, ali dosta njih se bore s vjerom u sebe pa tek onda u druge. Obično nevolja ne dolazi sama. Puno djece je iskusilo i vidjelo što njihova mala bića i okice ne bi trebalo ni da osjete ni da vide.

Fatima je bila najstarija od četiri sestre kada je počela da uči vjerovati u ljude. Svoj dom je pronašla u SOS Dječijem selu Gračanica. Imala je tek četiri godine. „Crne kovrdžave kosice, plavih krupnih očiju, ozbiljnog lica, uvela sam je u njen novi dom, a ona je, čini mi se bez treptaja, stalno gledala u svoje male sestre. Brinula se za jednu godinu mlađu Hanu i bebe blizanke od osam mjeseci“, sjeća se SOS mama Dinka. Bile su nježne djevojčice, svaka sa divnim plavo-zelenim očima. Fatima je uvijek imala sanjivi pogled i sam pogled na nju izazivao bi poriv da je zagrlite, zaštitite i nasmijete, barem na tren.

Prije 24 godine, Fatima je počela učiti da vjeruje u sebe, u ljude i u neke nove, bolje prilike. Danas ima svoj privatni biznis – prekrasnu piceriju „Darkwood“, u koju je utkala svaki djelić svoje kreativne duše. Snagu nalazi u svojim korijenima. SOS mama Dinka je takav korijen, onaj iz kojeg je ponikla vjera u ljude. Nedavno je i mama Dinka bila u posjeti piceriji. Susret koji se riječima ne može opisati, ali pokušat ćemo pretočiti u riječi i kazati da je to bila čista ljubav koja čvrsto stoji na temelju povjerenja.

„Tratinčiceee!“, ulazi Dinka u piceriju.  Fatima je zauzeta poslom, a mama  novim malim Fatimama o kojima brine u SOS Dječijem selu, ali uvijek nađu vremena jedna za drugu. Fatima zgrčenog lica, suzdržavajući se da ne zaplače, pada mami u zagrljaj. Zagrljaj koji joj je godinama crtao osmijeh na licu. 

„Lijepa mamina mala, velika djevojka“, dodaje Dinka njišući se sa Fatimom u zagrljaju.  Fatima je naučila da vjeruje. Samouvjerena je poduzetnica. Odana i nježna kćerka. I danas je požrtvovana sestra. Danas voli sebe, svoj posao, svoje goste, ali prije svega, voli život. A zavoljela ga je uz podršku mame Dinke koja joj je prijatelj već 24 godine, i sigurni smo da će to prijateljstvo trajati zauvijek, jer pravo prijateljstvo je da traje.

Motivisani željom da nam pomognu u misiji da djeci i mladima osiguramo sigurno i sretno odrastanje, prijatelji iz kompanije Mastercard su pokrenuli kampanju podrške za online donacije putem web platforme https://sos-ds.ba/doniraj-facebook/. Tokom kampanje  „Prijateljstvo je da traje“ Mastercard će uplatiti isti iznos za svaku prvu donaciju korisnika do 28.02.2023. godine, s ciljem da podstakne Mastercard korisnike na ovaj praktičan, siguran i dugoročan vid doniranja.

Uspješne priče djece, danas odraslih samostalnih ljudi, uvijek nam izmame osmijeh na lice, a posebno smo ponosni na dugoročne veze između svih članova porodice, jer trajne emotivne veze daju smisao životu. I vi možete biti dijelom sretnih priča i prijatelj na kojeg se djeca bez roditeljskog staranja mogu osloniti. Donirajte mjesečno iznos koji sami izaberete, a kompanija Mastercard će uplatiti isti iznos vaše prve donacije. Hajdemo zajedno biti pravi prijatelji, i nacrtati dječije osmijehe koji će trajati. Jer prijateljstvo je da traje.