Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SOS DJEČIJA SELA

Povećani iznosi naknade za smještaj djece – Unapređenje saradnje sa Ministarstvom za rad, socijalna pitanja, raseljena lica i izbjeglice KS

 

(28.07.2023.) SOS Dječija sela u BiH potpisala su Protokol o saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalna pitanja, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo i J.U. Centar za socijalni rad Sarajevo, s ciljem jačanja međusobne saradnje. Jedan od glavnih ciljeva jeste povećanje iznosa naknade za smještaj i brigu djece iz Kantona Sarajevo.

“Drago nam što je Ministarsvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo pronašlo način kako da unaprijedi usluge u programima SOS Dječijih sela u BiH. Smatram da su SOS Dječija sela u BiH jedan od bitnih aktera u pružanju usluga za djecu bez roditeljskog staranja, kako za djecu iz Kantona Sarajevo tako i iz cijele BiH. Ovim Protoklom dodatno razvijamo saradnju u oblasti hraniteljstva, provedbe deinstitucionalizacije i razvoja inovativnih usluga koje prate potrebe korisnika kako u zajednici tako i u samom sistemu socijalne zaštite”, rekla je ministrica Enda Pavić Pečenković.

U cilju pružanja što bolje kvalitete brige za djecu i mlade bez roditeljskog staranja, SOS Dječija sela u BiH nastavljaju jačati saradnju sa partnerima u oblasti alternativne brige  i podrške socijalno ugroženim porodicama.

“Svakom djetetu je potrebno jednako pravo na adekvatnu brigu i individualan profesionalni kvalitetan pristup koji možemo implementirati samo ukoliko imamo podršku partnera i dovoljne naknadne koje će osigurati kvalitetu brige. Zajednički cilj potpisivanja Protokola je saradnja u cilju osiguravanja najboljeg interesa djece i mladih bez roditeljskog staranja, a koja podrazumijeva ne samo pružanje kvaltetne alternativne brige nego i preveniranje izdvajanja djece iz porodica. Važno nam je imati partnere koji razumiju sve bitne procese na putu ka jačanju socijalnog sistema i zajednice, a to sigurno jesu Ministarsvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i Kantonalni centar za socijalni rad”, izjavio je nacionalni direktor SOS Dječijih sela u BiH Malik Garibija.

Više informacija o radu SOS Dječijih sela BiH i kako pomoći možete saznati na stranici www.sos-ds.ba.