Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SOS DJEČIJA SELA

O nama

Ko smo mi

SOS Dječija sela u BiH su humanitarna organizacija koja brine o djeci i mladima bez roditeljskog staranja i osigurava im odrastanje u porodičnom okruženju, zajedno sa SOS roditeljima i ostalim članovima porodice. SOS roditelji i cijeli stručni tim profesionalaca brinu o djeci i mladima i kada napune 18 godina, sve do njihovog potpunog osamostaljenja, a biološka braća i sestre uvijek odrastaju u istoj porodici u kojoj se njeguju istinske porodične vrijednosti i grade dugoročne porodične veze.

Pored brige o djeci bez roditeljskog staranja, SOS Dječija sela u BiH pomažu porodicama u socijalnoj potrebi da ostanu na okupu te rade na prevenciji izdvajanja djece iz porodica porijekla, jačajuči roditeljske kompetencije i osnažujući cijele porodice.

U SOS Dječijim selima u BiH u direktnoj brizi danas odrasta 196 djece i mladih,a kroz Program jačanja porodica podržavamo 341 socijalno ugroženu porodicu

SOS Dječija sela BiH djeluju u BiH od 1994. godine i dio su SOS Children's Villages International, internacionalne organizacija koja više od 70 godina djeluje u 136 zemlje širom svijeta, na svih 5 kontinenata.

Dječija prava

Zagovaranje dječijih prava zasnivamo na principu da sva djeca bez ikakve diskriminacije imaju sva prava. Koristimo zagovaranje kao sredstvo da podržimo najranjiviju djecu, djecu koja su bez roditeljskog staranja ili pod rizikom da ga izgube. Usmjeravamo zagovaranje na pitanja koja imaju najveći uticaj na dobrobit i prava te djece, njihovih porodica i zajednica.

Zagovaranjem podsjećamo nosioce dužnosti na njihovu odgovornost da obezbijede uslove kako se prava djece ne bi kršila.

Sugestije i primjedbe

Organizacija SOS Dječija sela BiH želi kontinuirano unaprijeđivati svoj rad i biti što bolja podrška djeci i porodicama sa kojima radimo. Kako bismo to osigurali ohrabrujemo vas da nam pošaljete svoje  sugestije. Ukoliko imate bilo kakve komentare i primjedbe na naš rad, ljubazno Vas pozivamo da nas kontaktirate putem maila [email protected] , a mi ćemo se postarati da dobijete odgovor u što kraćem roku. HVALA!