Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Pomozite djeci i mladima u riziku i bez roditeljskog staranja.

Napomena: Plaćanje je moguće karticama svih banaka

U SOS Dječijim selima u BiH

Djeca odrastaju u porodičnom okruženju

Djeca žive u SOS porodici, gdje im je pružena emocionalna sigurnost, te mogućnost da razvijaju nove i trajne veze unutar SOS porodice.

SOS roditelj je stručno osposobljen da vodi brigu o djeci, ali istovremeno surađuje sa drugim uposlenicima kako bi zajedno zadovoljili sve razvojne potrebe djece. Prihvatiti dijete kao svoje i s njime zajednički živjeti nezaobilazan je, neophodan, ali ponekad i zahtjevan dio života u SOS Dječijem selu. Upravo zbog toga su SOS roditelji osnovna i najbitnija karika u našoj brizi o djeci.

Braća i sestre odrastaju u istoj porodici

SOS Dječija sela BiH pružaju jedinstvene oblike brige za djecu bez roditeljskog staranja. Djeca zajedno sa SOS roditeljima, braćom i sestrama odrastaju u SOS porodici.

Porodične veze razvijaju se na prirodan način što znači da djevojčice i dječaci različite dobi žive zajedno kao braća i sestre, a biološka braća i sestre uvijek odrastaju u istoj SOS porodici.

Odrastanje u SOS Dječijim selima u BiH

Hvala mama!

"Moram priznati se prije nisam puno smijala, čak nisam znala ni osmijehnuti se, a onda je došla jedna divna žena koja ne skida osmijeh sa svog prelijepog lica i naučila me da se smijem i da moj osmijeh jednom prolazniku na ulici mnogo znači" Moja SOS mama je mnogo doprinijela kada je riječ o izgradnji moje ličnosti, njen zagrljaj je najtopliji zagrljaj na svijetu. Kada znam da imam mamu iza sebe koja je veća i od planine, onda mogu sve, jer znam ako padnem ona me digne, ako se razbolim ona dođe i napravi čaj, pa čak i djevojku od 18 godina kada je bolesna njeguje tokom cijele nemirne noci. Nikad ne mogu vratiti ono što mi je dala, ali mogu da joj budem od velike pomoći, da ja nju nekad dignem kad padne, a ono najbitnije, može na mene biti ponosna. Sretna sam što u svom životu imam majku.

Moja mama

"Došla sam u SOS Dječije selo sa 7 godina, sa svojim bratom i sestrama. Iz doma u SOS Dječije selo su nas dovezli socijalna radnica i teta koja je radila u SOS Dječijem selu. Kad smo stigli, SOS mama nas je dočekala i primila u svoju kuću. U kući je bilo još djece koja su živjela sa SOS mamom, bilo mi je čudno kad je jedno od djece tetu nazvalo "mama" pomislila sam: 'Zar i ja moram da je zovem mama'." Na početku sam se bojala, razmišljala o životu u ovoj porodici, mislila sam da mi neće biti lijepo u toj kući i u SOS Dječljem selu. Kako je vrijeme prolazilo,ja sam postajala otvorenija i sretnija uz SOS mamu, vidjela sam da je stvamo ljepo živjeti u ovoj porodici. Odnos sa mamom postajao je mnogo otvoreniji i bliskji, moja mama je jako dobra. Lijepo nas je primila u svoju kuću, sada je to naša kuća i naša porodica. Posebna radost je bila nova odjeća, ukrasi za kosu. Moja mama je zanimljiva, smješna, voli se zezati s nama. Mama mi mnogo znači, bila mi je velika podrška tokom svih godina mog odrastanja, uvijek je za mene bila, dostupna i ostat će zauvijek moja mama. Više se ne pitam da li je trebam zvati mama,jedini način na koji želim da je zovem jeste MOJA MAMA. Sedam godina provedenih u ovoj porodici je najljepši dio mog djetinjstva.

Donirati možete i putem žiro računa kod
Unicredit banke: 3387307756252209
Raiffeisen banke: 1610000000000011, poziv na broj: 502021000-030000626-9