Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SOS DJEČIJA SELA

YEEP projekat – Deset mladih osoba dobilo certifikat Udruženja kuhara BiH i šansu za zaposlenjem

Program za mlade SOS Dječijih sela BiH

Organizacija SOS Dječija sela u BiH u okviru projekta YEEP organizovala je stručnu obuku za deset mladih osoba, koji su nakon završene edukacije dobili certifikat Udruženja kuhara BiH za zvanje Pomoćnog kuhara. Edukacija, koja je provedena u saradnji sa Cooking Academia, dio je YEEP projekta koji za cilj ima osnaživanje mladih u riziku, prije svega kroz jačanja njihovih ličnih i poslovnih vještina, kako bi sutra lakše mogli naći zaposlenje.

“Bila mi je čast i zadovoljstvo učestvovati u Yeep projektu. Znati da činiš dobro za mene je uvijek na prvom mjestu. Gledati mlade ljude kako napreduju i žele da nauče i da se osamostale uvijek me čini sretnim. Moj prvi savjet je da budu strpljivi u onome što rade i da istraju, da ne odustaju na prvoj prepreci i problemu. Dalje, uvijek trebaju težiti da rade na sebi i da se usavršavaju, a da pri svemu tome budu i ostanu dobri ljudi”, izjavio je predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić.

Polaznici kursa započeli su obuku prošle godine i tokom 120 časova teoretskog i praktičnog rada razvijali su vještine kulinarstva i ugostiteljstva uz mentorstvo profesionalnih kuhara, a sve uz podršku stručnjaka iz SOS Dječijih sela BiH.

„Naša briga o mladima ne prestaje kada oni postanu punoljetni. Osim brige o djeci, naša misija je da pripremimo mlade osobe za samostalni život, a to možemo samo ukoliko osnažimo njihove vještine. I to je ono što je osnovni cilj projekta YEEP, koji je finansijski podržan od strane BMZ-a Federalnog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke i Hermann Gmeiner Fonds Deutschland. Mi osluškujemo želje i potrebe mladih, ali je jako važno da ih edukujemo i osposobimo za rad u branšama za koje ima mjesta na tržištu rada, kao što je ova. Sretni smo što osim mladima iz SOS Dječijih sela u BiH, pomažemo i mladima iz zajednice, koji žele unaprijediti svoje vještine zapošljivosti kako bismo novim generacijama pomogli da izgrade bolju budućnost“, poručili su iz SOS Dječijih sela BiH.

Nakon uspješno položenog završnog ispita i dodjele certifikata, predstavnici SOS Dječijih sela u BiH, Udruženja kuhara BiH i Cooking Academia dogovorili su nastavak saradnje, kroz mentorstvo i profesionalni razvoj, kao i pomoć pri zapošljavanju mladih.

Ukoliko i vi želite podržati rad Organizacije i pomoći mladim ljudima u riziku, više informacija možete naći na web stranici www.sos-ds.ba.