Diplomatski zimski bazar podržao SOS Program Jačanja porodica

Diplomatski zimski bazar podržao SOS Program Jačanja porodica

Prva subota u mjesecu decembru 2016. godine bila je rezervisana za Diplomatski bazar, održan u dvorani Mirza Delibašić, Skenderija. Skoro 40 ambasada i više od 70 nevladinih organizacija i izlagača iz cijele BiH, okupili su se kako bi bili dio najvećeg Diplomatskog zimskog bazara ikada. Tokom održavanja bazara, prikupljeno je nevjerovatnih 130 000 KM.,  za devet dobrotvornih organizacija u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Doboju i okolici Srebrenice.

Na danas održanoj press konferenciji, Caroline Ferguson, supruga britanskog ambasadora u BiH je naglasila da se ovako značajan iznos prikupio zahvaljujuć i nevjerovatnoj darežljivosti svih sponzora.

Na bazaru je zabilježen do sada najveći broj posjetilaca, a diplomatska zajednica, zajedno sa domaćinima, naporno je radila kako bi tu decembarsku subotu učinila zabavnom, ali i prikupila prijeko potreban novac za djecu u potrebi u BiH.

“Za nas u organizacionom odboru, djeca su uvijek u fokusu-kako tokom samog događaja, tako i jer su oni ti koje podržavamo rezultatima događaja“, rekla je Sandy Horowitz, supruga zamjenika američke ambasadorice u BiH, te dodala „Djeca koju mi podržavamo putem ovih organizacija su često nevidljiva i marginalizirana – oni nisu birali okolnosti u kojima žive, bilo da su siromašni ili imaju posebne potrebe, i mi se nadamo da će naša finansijska podrška pomoći da se poboljša kvalitet njihovog života.“

Organizacija SOS Dječija sela BiH, jedna od devet humanitarnih organizacija, podržana je iznosom od 20.000 KM za SOS Program Jaćanja porodica u Srebrenici.

Glavni cilj Programa je da se prevenira odvajanje djece od njihove porodice porijekla, ali i da se značajno poveća kvalitet života i poštivanje dječijih prava u porodicama koje su, prema Porodičnom zakonu i SOS ključnim dokumentima, prepoznate kao rizične. SOS Dječija sela BiH implementiraju Programe Jačanja porodica pored Srebrenice i u Sarajevu, Goraždu, Mostaru, Maglaju i Gračanici. Pomažući 330 porodica sa 831 djetetom da ostanu na okupu, Organizacija se bavi ne samo posljedicama već i korjenom problema, štiteći tako djecu od mogućeg razdvajanja od roditelja i sticanja statusa djeteta bez roditeljskog staranja.

„Sretni smo da je organizacijski odbor Diplomatskog zimskog bazara, potvrdio kvalitet rada SOS Dječijih sela BiH i ponovno nam ukazao povjerenje dodjelom donacije prikupljene tokom decembarske subote. Ovakva podrška čini nas ponosnim i motivira da i dalje nastavimo, surađujući sa lokalnom zajednicom, unaprjeđivati uvjete života 112 porodica i njihove djece u Srebrenici.“ rekao je Amir Omanović nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH na press konferenciji prilikom uručenja čeka.